Cum afecteaza pandemia societatea si ce efecte are aceasta pe termen lung.
Cum afecteaza pandemia societatea

Cum afecteaza pandemia societatea?. Pandemia COVID-19 a impus o serie de modificări asupra rutinelor zilnice necesare pentru păstrarea sănătății individuale. De aceea este foarte important să fie identificaţi și discutaţi factorii legați de pandemie care pot afecta negativ creșterea și dezvoltarea copiilor și care afectează potențialul fiecărui copil. Astfel, cunoscând toate aceste aspecte se pot dezvolta strategii de prevenire care să permită o populație mai sănătoasă și mai productivă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Pentru prevenirea stresului toxic și pentru dezvoltarea unor conexiuni neuronale puternice și durabile în creierul copilului sunt necesare elemente fundamentale relevante, cum ar fi alimentația echilibrată, somnul odihnitor, un mediu familial bogat în stimuli pozitivi, sistemul imunitar puternic și un sistem educațional de înaltă calitate.

Creșterea și dezvoltarea

Creșterea și dezvoltarea optimă a copilului a fost influenţată de nivelul ridicat de stres pe care omenirea îl suferă ca urmare a pandemiei COV-19, care poate fi tolerabil sau toxic pentru copii și adolescenți, în funcție de existenţa sau modul în care este asigurat ajutorul şi sprijinul celorlalţi membri ai familiei. Unul dintre cei mai importanți factori care a generat stresul copiilor în timpul pandemiei a fost contactul limitat sau inexistent cu alți copii, prieteni și familia extinsă. Ceea ce împiedică dezvoltarea copilului către atingerea întregului său potențial sunt aceste schimbări care au avut loc în rutina zilnică, echilibrul activităţilor fiind modificat în timpul izolării sociale. Calitatea și durata somnului pot fi neregulate, crește utilizarea dispozitivelor electronice, cum ar fi televizoarele, telefoanele mobile și tabletele, scade substanțial nivelul activităților fizice și în aer liber.

Conform cercetărilor în situații pandemice similare celei actuale, printre consecințele pe care copiii și adolescenții le pot experimenta se numără tulburările de dispoziție, tulburările de anxietate, panica, tulburarea obsesiv-compulsivă și stresul post-traumatic.

Cum afecteaza pandemia societatea
Cum afecteaza pandemia societatea

Stresul toxic parental

Stresul toxic parental este asociat cu mai mulți factori legați de pandemie și care interferează direct şi negativ în calitatea vieții copiilor: provocările financiare, închiderea școlilor, viața de familie izolată, frica de contagiune, boala cauzată de COVID-19, dificultatea de a combina munca de acasă cu îngrijirea copilului, pierderea celor dragi, reconfigurările sociale și economice restrictive, expunerea crescută la vulnerabilitățile preexistente (violența domestică, consumul de alcool şi droguri, boli mintale la membrii familiei).

Izolarea socială poate avea mai multe efecte negative, bunăstarea emoțională, creșterea și dezvoltarea fiind restricționate. Este cunoscut faptul că socializarea liberă, creșterea comportamentelor sociale, stimularea conexiunilor sinaptice și relațiile sunt importante şi favorizează construcția creierului social.

Închiderea grădiniţelor şi şcolilor a dus la o pierdere substanțială a proceselor de predare/învățare și socializare, a abilităților cognitive, comportamentale, sociale și de comunicare. Elevii au înregistrat progrese reduse sau deloc în timp ce au învațat de acasă și s-au semnalat pierderi și mai mari în țările cu infrastructură mai slabă sau închiderea școlilor pe o perioadă mai lungă de timp.

Alte posibile consecințe ale închiderii școlilor sunt posibilitatea ca abuzul asupra copiilor să rămână nedeclarat și că, cu cât perioada de închidere a școlii este mai lungă, cu atât este mai mare posibilitatea ca acel copil să nu se întoarcă niciodată la școală. Izolarea socială amplifică experiențele dăunătoare cu care s-a confruntat copilul înainte de pandemie, impacturi comportamentale grave și tulburări de dezvoltare, cum ar fi întârzierea vorbirii, mutismul selectiv, deficitele de interacțiune socială. De aceea este necesar sprijinul psihosocial, pentru a preveni schimbările emoționale și comportamentale care pot apărea, ca de exemplu plictisirea, singurătatea, furia, neliniștea, îngrijorarea sau a avea coșmaruri.

Acesta se poate realiza prin discutarea situației cu copiii folosind informații fiabile și adecvate pentru vârsta lor, manifestarea empatiei față de emoțiile şi  preocupările lor, alocarea de timp pentru joacă împreună cu familia. Este necesară crearea unei rutine zilnice flexibile, dar consecventă, în care să se mențină regulile.

În cele din urmă este de asemenea important ca părinții să-și monitorizeze propriul comportament și să adopte comportamente de auto-îngrijire, având în vedere că adaptarea copiilor și adolescenților și rezolvarea acestei situații este mediată în mare parte de rolul părinților și al altor agenți sociali relevanți.

Cum afecteaza pandemia societatea

Cum afecteaza pandemia societatea si ce efecte are aceasta pe termen lung.

By eugen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Buna ziua.
x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security