Criptomonedele si Codul fiscal romanesc 2020
Criptomonedele  si Codul fiscal romanesc 2020

Criptomonedele si Codul fiscal romanesc 2020

Noile prevederi din Legea 30/2019 se aplică începând cu veniturile realizate în 2019. Veniturile de tip criptomonedă şi realizate în cursul anului 2018 vor fi supuse regimului fiscal.

Întrebarea noastra este: Cum poţi impozita o monedă virtuală care nu este recunoscută de către un stat?

Pentru impozitarea criptomonedelor unde lipsește cu desăvârşire definiția a ce înseamnă monede virtuale/criptomonede, din punct de vedere legislativ nu poate fi impozitată, atât timp cât deţinătorul păstrează valoare în criptomonedă.

Criptomonedele si Codul fiscal romanesc 2020

Ex: Aveţi 10 BTC în acest moment în portofelul dumneavoastră virtual şi valoarea lui la achiziţie era în jur de 150$ în 2009, în 2020 tot 10 BTC aveţi şi valoarea este de aproximativ 85.000$. Statul român nu are cum să poată impozita acest profit atât timp cât aveti tot BTC. Dacă se recunoaşte la nivel de stat criptomoneda BTC, ETH, LTC, atunci în mod normal puteţi declara veniturile dumneavoastră.

Ce se poate cumpara cu criptomoneda în Romania?

În urma unei scurte căutari pe internet, am găsit case, apartamente şi autoturisme de vânzare la care sunt acceptate criptomonedele.

Dacă aveţi de gând să vă achiziţionati o locuinţă cu astfel de monedă virtuală, intraţi în prevederile legale privind dobândirea unui bun fix, fie el prin moştenire, donaţie, etc. Toate bunurile mobile sunt evaluate conform unei evaluări pe zone şi sunt taxate după acest tabel de evaluare. În concluzie platiţi taxele aferente.

Dacă faceţi tranzacţii şi în urma acestor tranzacţii vă schimbaţi criptomoneda în Dolari $, atunci în mod automat sunteţi obligaţi prin lege să declaraţi veniturile.

Dacă rămâneţi tot în mediul virtual şi tranzacţionati criptomoneda, posibilitatea declaraţiei de venit este practic imposibilă la ceva ce nu este recunoscut. Este ca şi când trebuie să plateşti impozit la pământul de pe Lună, la care declari că este proprietatea ta.

Dacă moneda virtuală este însă recunoscută la nivel european şi de către statul românesc, se plătesc în mod firesc taxele şi impozitele aferente.

Astfel, în contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale, posibil să nu fiţi obligaţi să plătiţi taxele statului (e.g., evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv.

By eugen

Buna ziua.
x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security