Coronavirusul un motiv de Panica?
Coronavirusul un motiv de Panica?

Coronavirusul un motiv de panica?

Coronavirusul si pandemia. Nu de multe ori acest sentiment de panică este prezent pe planeta noastră şi în acest moment ne loveşte în mod direct. Haideţi să aprofundăm acest fenomen ce are în primul rând un impact psihologic la un nivel ridicat.

Prima formă de manifestare este panica la care se poate ajunge uneori în astfel de situaţii. Un scenariu care este inevitabil dacă ne gândim cum în urmatoarele săptămâni virusul impactează din ce in ce mai mulţi oameni şi nu mă refer la nivelul de răspandire a virusului în sine, ci la informaţiile care sunt în aşa fel livrate încât pot bloca economia unor ţări. Gandiţi-vă cum economia este afectată în acest moment. China nu mai poate exporta aproape niciun produs finit către Europa, iar unele state depind de această naţiune, mai sunt şi materiile prime şi multe alte lucruri aparent minore.

Înainte de panică trebuie să te informezi şi când spun să te informezi înseamnă să cauţi sursele sigure, medii de informare oficiale. Dacă tu propagi zvonuri în mediile de socializare (Facebook) şi postezi ce crezi că este viral la nivel de informaţie pentru trafic la unele conturi, nu vei aduce decât confuzie în rândul prietenilor tăi şi chiar mai mult. În plină eră de comunicare unde omenirea are acces la informaţie foarte rapid, sunt de parere că poţi pune acel filtru inteligent şi să cerni informaţia.

Ce simptome are coronavirusul

Simptomele date de către coronavirus sunt asemănătoare unei viroze și se pot agrava în funcție de problemele de sănătate ale fiecărei persoane. În cazurile ușoare dacă aveţi simptome de tip răceală ușoară medicul recomandă să nu mergeți la spital pentru că riscați să vă îmbolnăviți acolo. Ca tratament în cazurile ușoare sunt suficiente medicamentele care scad febra și antiinflamatoarele în cazul durerilor musculare. În mod deosebit dacă ne simțim foarte rău și mai ales dacă bănuim că am intrat în contact cu cineva care vine dintr-o zonă infectată, poti apela la Serviciul de ambulanţă/112.

Coronavirus, explicaţia medicului alergolog Virgil Păunescu

Ce ne explică una dintre persoanele avizate în acest domeniu, domnul doctor Virgil Păunescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, șeful Centrului OncoGen din Timișoara în cadrul emisiunii Radio România Actualități, (sursa acestei informatii).

„Coronavirusurile sunt o clasă de viruși care îmbolnăvesc animalele, însă au suferit mutații și au reușit să îmbolnăvească și oamenii. Cea mai mare problemă este dată de virulența acestui coronavirus. Nu există nicio țară care să aibă facilități de carantină și de spitalizare, care să țină piept virulenței unei asemenea gripe. Am numit momentul acesta examenul unei generații. Trebuie evitată panica, dar eu prefer omul atent în locul celui nepăsător și indolent. Aș fi tentat să cred că se va ajunge aproape sigur la pandemie. Aș fi tentat să cred acest lucru, dar încă nu știu ce efect are schimbarea climei, în sensul că se va încălzi vremea. Încă nu știm dacă este virus sezonier. Izolarea orașelor nu face decât să întârzie răspândirea bolii, blochează economia, sperie lumea, dar virusul e atât de agresiv în a contamina alte persoane, încât aș fi tentat să cred că nu facem decât să întârziem lucrurile“, opinează  profesorul universitar Virgil Păunescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, șeful Centrului OncoGen din Timișoara.

Coronavirusul un motiv de Panica?
Coronavirusul si pandemia

Ce măsuri de protecție putem lua împotriva corona-virusului?

Evitaţi zonele aglomerate de persoane, respectarea strictă a regulilor de igienă clasică, precum spălatul corect pe mâini și evitarea contactului cu persoanele care au viroze, sunt recomandările medicului Virgil Păunescu în această perioadă.

Coronavirusul si pandemia

Să purtăm măști, în special cei infectați, să stăm la distanță de persoane, să eviți contactul la mai puțin de 1 metru de restul persoanelor și să te speli pe mâni, să folosești servețele dezinfectante. Comunicarea este esențială pentru că nu avem tratament. Mortalitatea este mică, astfel încât nu ar trebui să ne sperie chiar atât de tare“.

Ce sugestii avem pentru dumneavoastră

Sugestii :

Coronavirusul si pandemia
Coronavirusul si pandemia
  • Evitaţi zonele unde sunt aglomeraţii de oameni pe cât posibil
  • Evitaţi contactul cu persoane care sunt posibil suspecte de viroză
  • Evitaţi contactul cu suprafeţe din mijloacele de transport
  • Spălaţi-vă pe mâini
  • Nu abuzaţi de serviciul de ambulanţă şi numărul de urgenţă 112 decât în cazuri extreme
  • Încercati să nu propagaţi panica prin comportament excentric

Sursa acestei informaţii este din cadrul emisiunii „Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, de la Radio România Actualități.

Buna ziua.