Criptomonedele si Codul fiscal romanesc 2020

Criptomonedele si Codul fiscal romanesc 2020

Criptomonedele  si Codul fiscal romanesc 2020

Criptomonedele si Codul fiscal romanesc 2020.

Noile prevederi din Legea 30/2019 se aplică începând cu veniturile realizate în 2019. Veniturile de tip criptomoneda si realizate în cursul anului 2018 vor fi supuse regimului fiscal.

Intrebarea noastra este : Cum poti impozita o moneda virtuala care nu este recunoscuta de catre un stat?

Pentru impozitarea criptomonedelor unde lipsește cu desavarsire definiția a ce înseamnă monede virtuale/criptomonede din punct de vedere legislativ nu poate fi impozitata. Atât timp cat detinatorul pastreaza valoare in criptomoneda.

Criptomonedele si Codul fiscal romanesc 2020

Ex: Aveti 10 BTC in acest moment in portofelul dumneavoastra virtual si valoarea lui la achizitie era in jur de 150$ in 2009, in 2020 tot 10 BTC aveti si valoarea este de aproximativ 85.000$, statul roman nu are cum sa poata impozita acest profit atat timp cat aveti tot BTC . Daca se recunoaste la nivel de stat criptomoneda BTC, ETH, LTC, atunci in mod normal puteti declara veniturile dumneavoastra.

Ce se poate cumpara cu criptomoneda in Romania?

In urma unei scurte cautari prin internet, am dat de case si apartamente, autoturisme de vanzare la care sunt acceptate criptomonedele.

Daca aveti de gand sa va achizitionati o locuinta cu astfel de moneda virtuala, intrati in prevederile legale privind dobandirea unui bun fix, fie el prin mostenire, donatie, etc. toate bunurile mobile sunt evaluate conform unei evaluari pe zone si sunt taxate dupa acest tabel de evaluare. In concluzie platiti taxele aferente.

Daca faceti tranzactii si in urma acestor tranzactii va schimbati criptomoneda in Dolari $, atunci in mod automat sunteti obligati prin lege sa declarati veniturile.

Daca ramaneti tot in mediul virtual si tranzactionati criptomoneda, posibilitatea declaratiei de venit este practic imposibila la ceva ce nu este recunoscut. Este ca si cand trebuie sa platesti impozit la pamantul de pe luna, la care declari ca este proprietatea ta.

Daca moneda virtuala este insa recunoscuta la nivel european si de catre statul romanesc, se platesc in mod firesc taxele si impozitele aferente.

Astfel, în contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale posibil sa nu fiti obligati sa platiti taxele statului.(e.g., evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv.

Buna ziua.